Exemple esquema de blocs

Correu electrònic*

*Exemple de Seguretat informàtica IOC

L’objectiu d’aquesta activitat és descriure els conceptes relacionats amb el correu electrònic i el correu electrònic segur.

Copieu la taula i empleneu la columna “Descripció” amb els continguts que cregueu més adients:

ConcepteDescripció
1Feu un esquema i indiqueu el nom dels elements que podeu trobar en un sistema de correu electrònic.
2Definiu el correu segur, expliqueu-ne breument les propietats.
3Indiqueu tres exemples en els quals penseu que és necessari l’ús del correu electrònic segur. Expliqueu-ne breument el perquè.3.1.
3.2.
3.3.
4Quina relació hi ha entre el correu segur, la privadesa de l’usuari i la signatura electrònica?
5Expliqueu la diferència entre el correu paper (tradicional), el correu electrònic i el correu segur.

SOLUCIÓ:

Figura

1. Adreça de correu: la manera d’identificar una persona en el sistema de correu per Internet. L’adreça (que l’ha de subministrar un proveïdor de correu) es divideix en dues parts: el nom de l’usuari i el domini al qual pertany l’adreça.

Servidor de correu: equipament que permet la recepció, l’enviament i el reenviament de correu.

Client de correu: els clients de correu electrònic són programes per gestionar els missatges rebuts i per poder-ne escriure de nous.

Missatge de correu: fitxer amb un format molt ben definit que conté el que volem enviar i la informació addicional perquè el contingut pugui arribar al destinatari.

2. El correu segur és el correu que garanteix la privadesa en les comunicacions, ja que el correu electrònic és inherentment no segur. Les propietats del correu segur són el xifratge, la integritat, la identitat del remitent i la no-repudiació.

3. Indiqueu tres exemples en els quals penseu que és necessari l’ús del correu electrònic segur. Expliqueu-ne breument el perquè.

3.1. Dades mèdiques per Internet. Són dades molt sensibles i viatgen per una xarxa pública de poca seguretat.

3.2. Nòmines per la intranet d’una empresa. Són dades sensibles i cal tenir la seguretat que el correu serà obert exclusivament per la persona interessada.

3.3. Enviar rebuts de cobrament/pagament. És important estar segur que les dades no seran modificades durant el trànsit per Internet.

4. El correu segur garanteix la privadesa en les comunicacions, i per tant protegeix la privadesa de l’usuari. Tanmateix, per assolir aquests nivells de seguretat és necessari l’ús d’eines com la signatura electrònica.

5. El correu electrònic s’assimila a una postal en el món físic. És a dir, que el seu contingut pot ser vist per tots els servidors intermedis des de l’ordinador origen fins a l’ordinador destinació. La diferència principal és que el contingut del correu en paper no es veu, però el del correu electrònic, sí. El correu electrònic, a diferència del correu en paper, només pot ser vist pel destinatari. És a dir, que a més de tenir “sobre digital”, no pot ser obert (a diferència del sobre en paper) per cap persona que no sigui el destinatari (perquè ell té la “clau” per obrir-lo).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>